En dag på Kaninen

Våra öppettider är: 07.00 – 17.00 (6.30-18:30 vid behov)

På förmiddagen är vi uppdelade i två grupper, Stora Kanin och Lilla Kanin. Varannan måndag går Stora Kanin till skogen och Lilla Kanin går på promenad eller liknande. Varannan måndag har vi utedag på gården.

Några hållpunkter under dagen:

Lilla Kanin 1-3 år
07.00 Förskolan öppnar
07.45 Frukost
09.15 Samling
09.45 utevistelse
11.00 sångsamling
11.15 Lunch
12.00 Vila
12.00 utevistelse
14.30 Vi äter mellanmål, sedan är det fri aktivitet/utevistelse
17.00 Förskolan stänger (18:30 vid behov)

Stora Kanin 3-5 år

07.00 förskolan öppnar
07.45 frukost
08.30 arbetsstund och samling

11.15 lunch

11.45 sagostund/ avslappning

12.15 utevistelse
14.30 mellanmål (när vädret tillåter äter vi ute)
15.00 utevistelse/arbetsstund
17.00 förskolan stänger

 

Djur & natur

I arbetet är djur och natur våra viktigaste teman. Djur och natur ger oss möjlighet att på olika sätt ”bygga broar” mellan människor oavsett ålder eller utvecklingsnivå.

Barnen får uppleva naturen både genom lek och genom upptäckter. Vi bygger hyddor, lägger märke till djur och spåren av dem etc. I skogen får barnen en naturlig motorisk utveckling. Vi använder också naturens möjligheter till inlärning. Pinnar och kottar är utmärkt när man till exempel ska lära sig liten, mindre, minst eller bokstäver och siffror. Vi kan också förmedla stora och viktiga frågor om miljö, kretslopp, liv och död, etik samt empati och moral. Förskolan och alla barn är medlemmar i Friluftsfrämjandet och personal har gått utbildning för skogsmulle i förskolan.

På vår gård är tanken att den ska vara så naturlig som möjligt och att barnen själva ska få skapa och utveckla utifrån sina egna fantasier. Vi har små odlingar och planteringar med t.ex. ”fjärilsblommor”, björnbär, svarta och röda vinbär, m.m. Vi sätter upp mat till fåglarna och ordnar kompost till maskar och andra smådjur. När vi är färdiga ute följer vi upp intresset för djur och natur inne med Montessorimaterial t.ex. djur- och växtkort. I Kaninens uterum experimenterar de större barnen b.la. Med naturen, de kan snickra, plantera, ha vattenlek, skala grönsaker etc.

Mat och vila

Maten vi äter är en viktig grundpelare i vår verksamhet och vi har vår egen kock som tillagar maten. Maten är tillagad med kärlek och omsorg och menyn är varierande efter säsongens mat. Vi försöker nyttja lokala råvaror så gott det går och lagar all mat från grunden. Vi jobbar aktivt för att ge barnen en bra start i livet med en näringsriktig kost och ett sunt tänkande. För oss betyder det att vi lär barnen att maten kan vara god och smaskig utan att vara söt.

De barn som sover efter maten gör det utomhus i egen vagn. Det ger lugn och ro, frisk luft och vi upplever att barnen blir piggare och äter bättre om de får sova utomhus. Det är underbart att sova ute! De barn som inte sover vilar inne med saga, massage eller liknande.